Zijn explosieveilige stofzuigers belangrijk?

De verbrandingskracht van deeltjes in de lucht, zoals stof, is verbazingwekkend. Explosies van brandbaar stof kunnen mogelijk een hele fabriek verwoesten. Zoals de ramp met de Imperial Sugarraffinaderij in 2008 aantoonde, volgen stofexplosies meestal een soortgelijk patroon: een kleine ontploffing verspreidt opgehoopt stof in een wolk, waardoor een krachtige reeks secundaire explosies wordt ontstoken en aangewakkerd. Dit is de reden waarom het gebruik van een explosieveilige vacuüm belangrijk is.

Dus, wat kunnen we leren van dit soort ongelukken? Als u opgehoopt stof en vuil verwijdert, kan het niet in de lucht komen, waardoor het risico op explosies drastisch wordt verminderd.


De Occupational Safety and Health Administration (OSHA) in de Verenigde Staten definieert brandbaar stof als “een vast materiaal bestaande uit afzonderlijke deeltjes of stukken, ongeacht de grootte, vorm of chemische samenstelling, dat brand- of deflagratiegevaar oplevert wanneer het in lucht of een ander oxiderend medium in een reeks van concentraties. [i]


De uitvoering van het nationale nadrukprogramma voor brandbaar stof

Sinds 2008, het nationale nadrukprogramma voor brandbaar stof (NEP) heeft zich gericht op hoe werkplekken brandbaar stof creëren of ermee omgaan. Na een 25-jarige studie door de Amerikaanse Chemical Safety and Hazard Investigation Board, die 281 explosieve stofincidenten identificeerde die resulteerden in 119 doden en 718 gewonden, lanceerde OSHA als reactie de Combustible Dust NEP. Als gevolg van de agressieve inspectiecampagne van de NEP werden meer dan 30.000 faciliteiten in 70 verschillende industrieën als “risicovol” beschouwd. Deze agressieve normen voor brandbaar stof roepen de vraag op: neemt uw fabriek alle voorzorgsmaatregelen om veilig te blijven en te slagen voor inspectie?


Groot volume industrieel vacuüm HEPA, nat/droog, explosieveilig vacuüm, 120V
WIST U?

 • Volgens OSHA vonden federale inspecteurs meer dan 4900 overtredingen tijdens inspecties van brandbaar stof in het jaar nadat de NEP was ingevoerd.

Bekijk onze Vacuüm Koopgids hier.

Industrieel vacuüm, nat/droog, explosieveilige reiniging

DOE DEZE KORTE OSHA-QUIZ.

ALLEEN 100% JUISTE PASSEN.[ii]
 • Heeft de faciliteit afscheiders om vreemde materialen te verwijderen die brandbaar stof kunnen doen ontbranden?
 • Zijn de stofhoudende systemen (kanalen en stofafscheiders) zo ontworpen dat vluchtig stof zich niet kan ophopen in de werkruimte?
 • Heeft het stofopvangsysteem vonkendetectie en explosie-/deflagratieonderdrukkingssystemen? (Er zijn andere alternatieve maatregelen.)
 • Zijn alle onderdelen van het stofopvangsysteem gemaakt van onbrandbare materialen?

Waarom is het verzamelen van brandbaar stof belangrijk?

Om explosieve risico’s te verminderen, hebben industrieën die industrieel stof (ook wel processtof genoemd) veel baat bij het vinden van het juiste explosieveilige vacuüm tijdens het fabricage- of productieproces. In een productieproces dat snijden, boren, slijpen, lassen en zagen omvat, worden minuscule deeltjes gegenereerd; wanneer deze deeltjes niet voldoende worden gefilterd en ingesloten, kunnen ze zeer gevaarlijk zijn voor werknemers en de fabriek zelf.

Groot volume industrieel vacuüm HEPA, nat/droog, explosieveilig vacuüm, 120V

Tussen 2006 en 2017 veroorzaakten 111 incidenten van brandbaar stof 66 doden en 337 gewonden, volgens gegevens verzameld door de Chemical Safety Board. Bij veel van deze incidenten vonden catastrofes plaats tijdens secundaire stofexplosies. Zelfs als de primaire ontploffing klein is, kan deze uw productie-installatie verstoren en meer stof doen opwaaien, wat een dodelijke tweede stofexplosie kan veroorzaken. Wat kunt u doen om dit te voorkomen? Dit soort ongevallen kan worden voorkomen door een reinigingsprogramma te implementeren dat stofophoping verwijdert met behulp van een explosieveilige stofzuiger. Voor stofzuigen in deze gevaarlijke omgevingen of het verzamelen van gevaarlijke materialen zoals verfspaanders of fijn poeder in een faciliteit, moet een industriële stofzuiger gecertificeerd zijn voor gebruik in klasse I, klasse II of klasse III door de Occupational Safety & Health Administration (OSHA).

OSHA beveelt de drie C’s aan voor het vermijden van brandstof- en stofbranden:

 • Stof opvangen voordat het in een werkgebied ontsnapt met behulp van adequaat ontworpen, geïnstalleerde, goedgekeurde en onderhouden stofopvangsystemen.
 • Bevatten stof in de apparatuur, systemen of ruimten die zijn gebouwd en gebruikt om veilig met brandbaar stof om te gaan.
 • Schoon werkgebieden, bovengrondse oppervlakken en verborgen ruimten vaak en grondig met behulp van veilige huishoudmethoden om brandbaar stof te verwijderen dat niet is opgevangen of ingesloten.

Dus, hoe kiest u de juiste explosieveilige stofzuiger voor uw faciliteit? Een aanbevolen aanpak is om samen te werken met uw veiligheidsdirecteur en vervolgens het afvaltype af te stemmen op de juiste NEC-gevarenklasse. Dan kun je oplossingen zoeken die bij die klassen passen.

NEC Gevaarlijke Cl . begrijpenezels

Inzicht in het explosie- en brandrisico van een gebied is essentieel voor onderhoudspersoneel van faciliteiten bij het selecteren van industriële explosieveilige stofzuigers of ander elektrisch gereedschap. Om u te helpen bij de juiste selectie van elektrische apparatuur, NEC Hoofdstuk 5, Artikelen 500-506, gebruik het klasse-/afdelings-/groepssysteem om de verschillende risiconiveaus aan te geven. Sommige gebruiken ook een zone-/groepssysteem op basis van de artikelen 505 en 506 van de NEC en ontwikkeld door de International Electrotechnical Commission. Het begrijpen van de NEC-klassen kan een uitdaging zijn, dus Goodway heeft een korte handleiding voor NEC-klassen samengesteld om het gemakkelijker te maken.

[i] Brandbaar stof: OSH-antwoorden. https://www.ccohs.ca/oshanswers/chemicals/combustible_dust.html

[ii] Nationaal nadrukprogramma voor brandbaar stof | Beroeps …. https://www.osha.gov/enforcement/directives/cpl-03-00-006

Volgende stappen:

 • Bekijk hier onze Vacuüm Koopgids
 • Bekijk onze lijn explosieveilige stofzuigers
 • Meer informatie over het voorkomen van stofexplosies

creditSource link

ZIE JE GEDACHTEN

   Leave a reply

   Daktuinen-Van-Vliet
   Logo
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart